divendres, 7 de juny del 2013

un mal son - Pere Calders

Un mal son

Eren les dotze tocades quan vaig arribar a casa, tot estava en ordre vaig obrir la nevera i vaig prendre un refresc de cola, al cap d’ una estona vaig anar a dormir sense son.
A quarts de sis va sonar el despertador
-Quina mandra, això de llevar-se tan aviat per anar a treballar no va pas bé (vaig pensar en cert to d’ ironia)
Vaig entrar al lavabo i vaig mirar-me al mirall...
-Que havia passat? Havia crescut massa? Havia pres massa el sol mare meva!!!
Més tard vaig poder obrir els ulls no m’ en recordava de res pel moment, vaig anar a al lavabo a buscar un raspall. En entrar vaig veure que el meu reflex continuava igual que feia unes hores no havia tornat a la normalitat.
Que serà de mi i de la meva identitat, ara ningú em coneix, ningú em voldrà....
I torna a sonar el despertador:
-Quin espant!! Quin mal somni ha sigut horrorós! Jo ja jo beure mes cola en la meva vida!





Margarida Aguilar

Mariam tunkara

dijous, 6 de juny del 2013

OPINIÓ PERSONAL




Em sembla que és una de les tragèdies més commovedores, doncs Antígona havia de complir amb la llei divna, no podia obeir la llei imposada de Creont perquè seria un acte contra els déus i tindria consequencies sobre ella, pero és l'amor fraternal el que motiva Antígona a donar-li els deguts honors al cadàver del seu germà Polinices, sobre la família han caigut enormes desgràcies.
Antigona és un símbol de valentia a part que considerant que l'essència de la literatura grega són les tragèdies, ella rep el seu destí amb la millor actitud en saber que no altra sortida.

En general em sembla que l'obra mostra molt la   d'aquesta obra i que esta reflectida com la guerra civil (guerra entre germans). És per això que aquesta obra mostra molt bé la gran importància que tenia la llei divina entre els grecs.

Realisme màgic de Calders


REALISME MAGIC
Moviment literari hispanoamericà que neix com vía de experimentació de noves formes narratives. Recull aspectes del regionalisme, del neorrealisme y de la novel.la de protesta, i intenta adoptar els recursos estilístics de la poesía a la prosa. Amb la imaginació com millor aliada, transforma els fets normals y cotidians, en un relat mític y fantàstic, y el dóna un aire més etéreo gràcies a la utilizació de recursos onírics. És un movimient innovador, que ha integrat en la literatura el univers físic y simbólic del mon indígen americà: les creències ancestrals, la natura, la història, el mite y la màgia. Amb la combinació de tots aquests aspectes, y buscant la autenticitat, aconsegueix que l'irreal sembli real, y que la narració es converteixi en una "història-somni-poesía".
El primer escritor que va començar a impregnar la realitat de la màgia va ser Demetrio Aguilera Malta, encara que no va ser conscient de la relevància que tindria la seva innovació estilística. Alguns anys després de la aparició de les primeres obres de Aguilar Malta, Miguel Ángel Asturias y Alejo Carpentier anunciaríen la teoria de "lo maravilloso", y marcarien les bases y característiques del nou estil. Posteriorment, el realisme màgic ha donat escriptors del tipos de Gabriel García Márquez, Isabel Allende o Laura Esquivel.
Arundhati Roy ha estat comparada amb Gabriel García Márquez, pel poder de evocació que té la seva narrativa, la riquesa de la descripció y la seva capacitat per anar més enllà dels límits palpables de la realitat. Calificada per molts com escriptora del realisme màgic, la seva prosa reuneix la tríada "història-somni-poesia", y el seu domini absolut de les imatges y del llenguatge, fan que la seva recreació del món de la infància sigui insuperable.
Vocabulari de Pere Calders
El vocabulari que utilitza Calders és un català refinat tenint en compte la situació en la que es trobava, utilitza molts termes cultes, i intenta demostrar fluidesa en el seu escrit encara que de vegades costi una mica de llegir degut a alguns termes complicats d'entendre pel context en el que els situa.
Trobo que de vegades repeteix moltes paraules com ara “Bonhomia”, i d'altres termes que utilitza sovint en un mateix conte.
Tambe s'ha de dir que no ha estat dificil de llegir ja que el català es bastant actual però té parts que són bastant espesses i complicades de llegir.

influencies


Característiques de la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel:
-         Influència del surrealisme.
-         Utilitza alguns dels trets de la poesia pura, derivada del Simbolisme.
-         Influència de la poesia castellana de la generació del 27, sobretot de Guillén.
-         (Com a conseqüència del tret anterior): especial interès per l’època barroca. Tant pel barroc castellà (Góngora, un autor aleshores redescobert i reivindicat per la generació del 27 castellana) com pel català: Francesc Vicenç Garcia.
-         Neopopularisme.

 En la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel convergeixen (és a dir: influències que és possible detectar en la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel):
-         la línia de la poesia pura
-         el neobarroquisme (a través de la generació del 27 castellana)
-         el caràcter popularitzant de la poesia castellana de l’època (el neopopularisme de la generació del 27)
-         les constants de la poesia mallorquina anterior (la línia d’idealització de l’Escola mallorquina)
-         la poesia francesa moderna: no és gaire difícil detectar-hi el neopopularisme d’Apollinaire i alguns rastres surrealistes d’Eluard.

-Influència de la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel en la poesia catalana posterior:
Els autors joves que comencen a escriure durant els primers anys de la postguerra tenen a Rosselló-Pòrcel com a mirall. Així:
-         influí sobre la poesia de Salvador Espriu, company d’estudis a la Universitat, amic entranyable; sobre Josep Palau i Fabre, Cèlia Viñas, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover, etc.